Her kan du læse lidt om mine behandlingsmetoder, og hvordan jeg arbejder, så du kan fornemme, om det vil være noget for dig.

De metoder og tilgange jeg anvender, hviler alle på veldokumenterede forskningsresultater:

  • Tilknytningsteori og neuroaffektiv udviklingpsykologi
  • NARM traumeterapi (Neuro Affektiv Relations Model).
  • CFT (Compassion Focused Therapy)
  • ACT (Acceptance and Commitment Theory)
  • Mindfulness teknikker og naturens balancerende virkninger på sindet

NARM

Terapiformen er velegnet til problematikker med lavt selvværd, skam og selvkritik. Det er tilstande, der ofte opleves i forbindelse med depression, angst- og stresslidelser. Terapien er også påvist særdeles effektiv til at afhjælpe belastningstilstande eller traumatiserende oplevelser under opvæksten. Dette kaldes også for “kompleks PTSD”, “C-PTSD”, eller kort og godt “udviklingstraumer”.

I terapien opnår klienten forståelse for hvilke kernebehov og overlevelsesstrategier der ligger til grund for aktuelle her-og-nu vanskeligheder. Når disse opdages og klarlægges, opstår livsforandrende muligheder hos klienten. NARM terapi er i stor fremgang verden over, og dens brugbarhed og effekt understøttes bredt forskningsmæssigt. Et særkende ved NARM terapi er, at der er fokus på hvad klienten gerne vil, og mindre på hvad klienten ikke vil. Det styrker klientens mulighed for at forbinde sig til sine ressourcer og skabe heling indefra. Konkret sker der det, at terapeuten nænsomt støtter samtalen ind i et spor, der handler mindre om den faktiske traumehistorie og mere om at opdage og regulere den respons som minderne og oplevelserne har sat i kroppen. Det genbalancerer klientens nervesystem på en unik og varig måde. Klienter som modtager NARM terapi beskriver ofte at de føler sig mere “hele” og at de i højere grad end før føler, at de kan “være sig selv”.

Læs evt mere her: C-PTSD (Kompleks PTSD). En betydningsfuld diagnose er på vej – Psykolog Majken Skjølstrup

CFT

Terapiformen Compassion Focused Therapy (CFT) – på dansk medfølelsesfokuseret terapi – udspringer af det kognitive paradigme.

CFT er en mild og nænsom behandlingsmetode der kan styrke personer med svigtende indre balance og lav selvværdsfølelse. Metoden er opbygget med elementer fra kognitiv adfærdsterapi og mindfulness samt elementer fra moderne neuropsykologi, humanistisk psykologi og gestaltterapi.

I CFT arbejder vi sammen om at få skabt den tryghed og de selvreguleringsforudsætninger, der ikke er blevet etableret igennem livet. Sagt på en anden måde hjælper metoden dig til at styrke fundamentet i din psyke. Når dette fundamentet er styrket, kan den udvikling du ønsker lettere ske. Terapiformen fokuserer på at skabe medfølelse og egenomsorg hos dig selv – omkring alt det du oplever i dit liv.

Øget medfølelse gør, at man bedre kan rumme både egne og andres udfordringer og lidelser, og terapiformen styrker evnen til selvrefleksion og gåpåmod. Også når tingene ikke går, som man ønsker. Metoden arbejder med at erstatte selvkritik og bekymringer med egenstøtte. Det giver bedre trivsel og sundere relationer. Medfølelse er noget helt andet end selvmedlidenhed.

ACT

Terapiformen ACT (Acceptance and Commitment Theory) – handler om at skabe trivsel mening og engagement i livet, og udspringer af det kognitive paradigme.

En væsentlig del af ACT er at opøve evne til at kunne ”rumme livet” – som det er – fordi livet ved siden af glæde jo også indeholder udfordringer, smerte og ubehag. I ACT er psykologisk fleksibilitet det gennemgående omdrejningspunkt. Psykologisk fleksibilitet er en proces – ikke et produkt. Modpolen til dette er psykologisk rigiditet, som alle kan blive fanget i.

Vores første indskydelse er naturligt nok at flygte eller bekæmpe ubehag og smerte, men forskning og erfaring viser, at man da risikerer at fastholde sig selv eller endda skabe endnu mere smerte og ubehag. Med metoden i ACT kan vi opøve psykologisk fleksibilitet og accept af de oplevelser vi har. Det kan styrke vores mod til at handle og træffe mere værdibaserede valg, hvorved livet kan føles mere meningsfuldt. Som mennesker er vi designet til at kunne mærke store og svære følelser. Vi er også designet til at kunne slippe dem igen. Med ACT får vi støtte til at kunne bevæge os i denne proces.

Mindfulness og meditation

Jeg arbejder også med teknikker fra dels Mindfulness, dels østligt inspireret filosofi og med naturens forskningsmæssigt beviseligt balancerende virkninger på sindet. Mindfulness kan på dansk nok bedst oversættes til bevidst nærvær, og det udtryk bruger jeg helst.

Bevidst nærvær hjælper os i hverdagen, ved at vores gøremål og oplevelser med andre mennesker kan foregå med større fokus og ro. Øvelserne er simple og en hverdagspraksis med mere bevidst nærvær kan være et redskab vi nødigt slipper, når vi først har oplevet, hvordan det kan bane vej til mere ro og balance i vores liv.

Du kan læse mere om mine individuelle terapiforløb her.

Familier

I mit arbejde med familier, anvender jeg forskellige metoder baseret på viden om, hvordan barnet modnes og udvikles i samspil med de nærmeste omsorgspersoner:

Tryghedscirklen (Circle of Security Parenting, COS-P)

Når jeg arbejder med Tryghedscirklen er det en vekselvirkning mellem samtaleterapi og en undervisningsform der effektivt og illustrativt giver dig en form for kompas, som du kan forstå dig selv og dit barns reaktioner igennem. Metoden styrker din evne som forælder til at aflæse dit barns behov, men også mærke dine grænser og bevare ansvaret i relationen, uden at du føler at du bliver hverken for svag eller for skrap i kommunikationen. Det skaber en tydelighed som gør det lettere for barnet at “høre efter” og følge dig, hvilket gør det lettere for dig at lykkes med de gode intentioner du har for dit barn.

Filmfeedback

Hvis det ønskes, kan familiesamtaler suppleres filmfeedback på samspilssituationer. Det kan være små filmklip I selv har taget af situationer i hjemmet, som I gerne vil have feedback på. Det kan også være filmklip vi sammen aftaler at lave under hjemmebesøg eller i klinikken. Jeg følger naturligvis alle GDPR forskrifter i den forbindelse. Det kan for nogle føles grænseoverskridende at skulle filmes i samspilssituationer med sit barn. Samtidig er det også sårbart igen og igen at være i tvivl, eller komme til at gentage uvirksomme handlinger i familielivet. Man kommer let til at føle sig magtesløs som forælder, og savne at have et bedre alternativ.

Metoden med filmfeedback giver dig mulighed for:

  1. At se dig selv udefra og dermed blive klogere på hvad det er du allerede gør i samspillet med dine børn, der virker godt.
  2. At opdage dine blinde punkter: Hvor reagerer du med automatiske handlinger, der ikke bringer dig i det konstruktive samspil du ønsker at have med dit barn?

Metoden giver os mulighed for at finde frem til det som virker godt, og vi derfor skal gøre mere af. Den giver os samtidig mulighed for at opdage vores ‘autopilot’ og de handlinger vi automatisk griber til, når vi bliver rådvilde eller magtesløse. Når det lykkes os at stoppe op, kan vi træffe mere bevidste valg. Det giver en følelse af overblik og mere sikkerhed i forældrerollen og det styrker båndet til og samarbejdet med vores børn.

Praktisk foregår det sådan, at vi ser på filmklippet sammen. Med få virksomme spørgsmål fra mig vil du opleve at få større indlevelse i hvad der sker hos dit barn, og dig selv i situationerne. Det baner vej for nye opdagelser og “nysgerrigheder”. Jeg supplerer i hver session disse analyser med konkret vejledning og rådgivning, så du har viden og idéer med hjem der passer præcis til dig og din familie.

Vil du vide mere, eller ønsker du at bestille tid til en samtale, kan du kontakte mig her.